De positieve effecten van een ochtendroutine

Als je een avondmens bent zie je een ochtendroutine misschien niet zitten. Ook als je al druk bent in de ochtend of slecht slaapt, kan je dit er helemaal niet bij gebruiken.

Of misschien zie je gewoon het nut er niet van.. maar een effectieve ochtendroutine doet wonderen!!

Ik zag het eerst ook niet, en ik vond het allemaal een hoop praatjes… Gebakken lucht. Ik was een avondmens, na werk begon de dag pas dus voor 23.30/24.00 uur lag ik zeker niet in bed. In de ochtend stond ik vrijwel altijd met tegenzin op, kon nog wel een paar uurtjes langer blijven liggen, standaard meerdere keren snoozen totdat het echt niet meer kon.

Dan sleep je jezelf het bed uit, alles op het laatste moment en snel de deur uit om te gaan werken. Zin om te werken? Nee dat had ik niet echt. Ook waren er periodes van hoge werkdruk, waardoor ik gestrest thuiskwam. Het gevoel alsof je geleefd wordt, de bekende ratrace. De dagen kruipen of vliegen voorbij en ik leefde vermoeid van weekend naar weekend, naar vakantie en de volgende vakantie.

Totdat ik mijn routine ging omgooien en het effect van een ochtendroutine leerde kennen. En ja een ochtendroutine is ook uit je bed rennen, douchen, kop koffie en de deur uit als je dat iedere ochtend weer doet 😛

Maar zo’n routine bedoel ik niet, ik bedoel een effectieve ochtendroutine waarbij verschillende aspecten aan bod komen en je bewust werkt aan het verbeteren van je mindset en verhogen van je energieniveau. Dit zijn de twee essentiële factoren om tot iets te komen, zonder energie en met een negatieve mindset kom je helemaal nergens.

De ultieme ochtendroutine beheersen gaat niet van vandaag op morgen, om ingebakken gewoontes te veranderen is het belangrijk dat je dit met kleine stapjes doet, zodat het behapbaar is voor jezelf en je er niet als een berg tegenop hoeft te zien.

Wat je hiermee eigenlijk doet is nieuwe paadjes of routes aanmaken in je hersenen.

En als je die vaak genoeg bewandelt, het nieuw gewoonten worden die je zonder al te veel nadenken makkelijk af gaan. Net als dat je op de automatische piloot naar je best vriendin toe rijdt, want die weg heb je al zo vaak genomen, daar denk je niet eens meer bij na. Besluit je een onbekende route te nemen, dan moet je er toch even weer bij stilstaan en kijken welke afslag je moet nemen om bij haar huis te komen. Als je deze route eenmaal vaak genoeg hebt gereden, dan hoef je er ook niet meer bij na te denken en gaat het vanzelf.

Zo werkt het ook met oude, belemmerende of ongezonde gewoontes en deze te vervangen door nieuwe, effectieve, gezonde gewoontes. Op een bepaald moment is dit jouw nieuwe ‘normaal’.

En dat is precies wat ik heb gedaan. Ik ben geen avondmens meer, dat is alleen maar wat ik mezelf had aangeleerd. Nu sta ik het liefst om 6.00 uur op om het meeste uit m’n dag te halen. Het vergroot je bewustzijn, verbetert je mindset, verhoogt je energieniveau, verbetert je overzicht en focus, geeft je rust en ruimte in je hoofd, je bent productiever en krijgt veel meer gedaan. Het verlaagt je stresslevel, waardoor je minder prikkelbaar bent en je meer kan hebben van je omgeving. Door al deze effecten zit je lekker in je vel, je hebt zin in de dag en om dingen te doen.

Zo’n kleine aanpassing heeft zoveel positieve gevolgen, dat het eigenlijk zonde is om het nooit uit te proberen.

Ook hier geldt weer; terug naar de basis, maak het klein. Het grote resultaat zit in je kleine stappen. Hoe jij uit je bed stapt, met welke mindset en hoeveel energie in je tank hebt, bepaalt hoe je dag verloopt. Het verschil tussen gestrest en gespannen of relaxt en kalm.

En als je iedere dag een goeie, fijne dag hebt en je lekker in je vel zit, heb je gewoon een veel leuker leven!

Dus wil je grote (of gewoon kleine) veranderingen, pel het helemaal af en start bij de basis met kleine behapbare stappen. Lekker simpel en praktisch. Zo haal je die grote drempel weg en houd je het ook leuk voor jezelf. En als je het onderweg leuk hebt, bereik je vanzelf je doel!

Je gaat vanzelf van de ochtend houden! 🙂

Wil jij je je mindset en energieniveau boosten, mentaal fit zijn? Kijk dan eens bij mijn 30-daagse training Boost je Mindset en Energieniveau.

Het is heel laagdrempelig en voor iedereen toegankelijk. Daarnaast is het een hele complete training, opgebouwd uit verschillende bewezen effectieve bouwstenen waarbij je oude gewoonten verruild voor nieuwe. En het mooie is, je hoeft niet om 6.00 uur uit bed, alleen maar 15 minuten eerder op te staan dan wat je normaal doet!

https://reset-coaching.nl/30daagse-training/

Meer artikelen

Energieniveau

Checklist energievreters!

Loop je vast, krijg je dingen niet voor elkaar, gebrek aan focus en rust in je hoofd, gestrest? Check eens of je één of meerdere

Lees meer »
Energieniveau

Ik ben gestrest en moe

Ben je ook helemaal ‘op’ als je je gestrest voelt? Moe, futloos en niet lekker in je vel? Stress en vermoeidheid zijn een negatieve spiraal

Lees meer »
Stress

Hoe stop je met piekeren?

Piekeren.. hoe kom je ervan af? Die ‘foute’ keuze, ‘domme’ uitspraak of die ruzie wat maar blijft malen in je hoofd.. “Wat als ik dit

Lees meer »