In een wereld waarin we worden aangemoedigd om te vertrouwen op ons gevoel en intuïtie, lijkt het tegenstrijdig om te zeggen dat je niet altijd naar je gevoel moet luisteren. Toch is het belangrijk om te begrijpen dat onze gevoelens en emoties grillig kunnen zijn, beïnvloed door verschillende factoren, waaronder onze hormonen, een ongezonde leefstijl etc. Ik wil wat dieper ingaan op waarom het soms verstandig is om niet blindelings op je gevoel af te gaan, maar ook je ratio erbij te betrekken.
Gevoelens zijn wispelturig
Onze emoties kunnen sterk fluctueren, en dit kan worden veroorzaakt door tal van factoren, waarvan hormonen er slechts één zijn. Denk aan vermoeidheid, honger, stress, of zelfs gewoon een slechte nachtrust. Als je je keuzes uitsluitend baseert op je gevoel op een bepaald moment, loop je het risico dat je impulsieve beslissingen, waarvan je achteraf gezien toch liever een andere beslissing had willen nemen.
Het comfortzone dilemma
Je gevoel is een belangrijke indicator die signalen afgeeft om je veilig te houden. Wanneer je iets nieuws probeert of buiten je comfortzone stapt, kan dat spanning en angst veroorzaken. Het is normaal om weerstand te voelen in dergelijke situaties, en dit kan je ervan weerhouden om stappen te zetten of keuzes te maken die goed voor je kunnen zijn.
Laten we dit concreet maken met een voorbeeld. Stel dat je hebt besloten om je gezondheid te verbeteren door meer te bewegen. Na een lange werkdag voel je je vermoeid en wilt eigenlijk gewoon op de bank ploffen. Hier komt de uitdaging: moet je jezelf uitdagen en over de streep trekken om te bewegen? Het antwoord hangt af van je persoonlijke situatie.
Misschien is het voor jou nuttig om een stap verder te gaan en jezelf uit te dagen. Of misschien bevind je je al tegen een burn-out aan omdat je constant over je grenzen gaat, en is het juist verstandig om naar dat signaal te luisteren en wat rust te nemen. Wat volgt is de belangrijkste vraag: hoe kun je in lijn blijven met je waarden, doelen en misschien zelfs je prioriteiten heroverwegen?
Neem je gevoel en intuïtie wel serieus
Het is zeker verstandig om je gevoelens en intuïtie serieus te nemen, omdat ze belangrijke (alarm)signalen afgeven. Maar tussen je gevoel en de uiteindelijke keuze die je maakt, is het van cruciaal belang om een ruimte te creëren, hoe kort ook, waarin je een weloverwogen beslissing kunt nemen. Hier kun je bewust stilstaan bij je eigen waarden en doelen. Helpt luisteren naar je gevoel je om dichter bij je doelen te komen, of houdt het je er juist vanaf?
Deze ruimte ontstaat wanneer je je bewuster wordt van wat er in jezelf gebeurt en wanneer je grip hebt op je gedachten, gevoelens en gedrag. Hoe kun je deze ruimte creëren? Hier is een eenvoudige maar effectieve oefening die je deze week kunt proberen om je bewustzijn te vergroten over wat er in jezelf gebeurt:
Oefening: Mindful Ademhalen
- Zoek een rustige plek waar je kunt zitten of liggen zonder gestoord te worden
- Sluit je ogen en concentreer je op je ademhaling. Voel hoe de lucht in en uit je neus stroomt
- Let op de sensaties in je lichaam terwijl je in- en uitademt. Merk op hoe je borstkas op en neer beweegt en hoe je buik uitzet en inkrimpt
- Als je gedachten afdwalen naar andere zaken, breng ze dan rustig terug naar je ademhaling
- Adem langzaam in door je neus (4 tellen), houd even je adem in en adem dan langzaam uit door je mond (4 tellen)
Herhaal deze oefening gedurende enkele minuten, en observeer hoe het je bewustzijn vergroot over wat er in jezelf gebeurt.
Luister naar je gevoel én je verstand
Dus, luisteren naar je gevoel? Ja zeker! Én creëer die cruciale ruimte waarin je een weloverwogen keuze kunt maken, en train je mindset om jezelf beter te begrijpen en dichter bij je doelen te komen. Want in een wereld vol emoties en gevoelens is het soms verstandig om je verstand te gebruiken, om in lijn te blijven met je persoonlijke waarden en doelen.