Opzoek naar geluk

De meeste mensen zoeken naar geluk om zich heen. Ze werken toe naar een bepaalde carrière, een bepaald toekomstbeeld van huisje boompje beestje, dat strakke figuurtje, meer financiële vrijheid of die ideale partner, hopend dat ze dan écht gelukkig zullen zijn.

Misschien herken je het, je werkt hard om je leven op orde te krijgen, je werkt ergens naartoe, maar écht gelukkig dat ben je nu niet. Dat onbevredigende gevoel gaat maar niet weg! Je bent met vanalles en nog wat bezig…. Behalve met jezelf. In plaats van te blijven rondkijken is het tijd om jezelf aan te kijken, dat is waar je geluk kunt vinden, in jezelf.

Alles wat je nodig hebt zit in je!

Onze hersenen zijn 24 uur per dag aan het werk. Wanneer je op de bank ligt te Netflixen, tijdens het sporten en tandenpoetsen. Ook ’s nachts wanneer je slaapt staan je hersenen nog steeds aan, en zijn ze actief.

Verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat de menselijke hersenen het hele leven lang kunnen blijven veranderen, dat wordt neuroplasticiteit genoemd.

Je hersenen bestaan uit ongeveer 86 miljard neuronen (zenuwcellen). Deze neuronen staan onderling met elkaar in verbinding en vormen netwerken, ze werken met elkaar samen.

In je hersenen worden verbindingen (ook wel paden genoemd) versterkt of nieuw aangemaakt als je dingen leert. Verbindingen die je niet gebruikt worden verzwakt.

Het versterken van je neurologische systemen is niet heel anders dan het versterken van lichamelijke spiergroepen door te sporten. Beide is een kwestie van trainen.

Volgens verschillende wetenschappers kunnen je hersenen dit je hele leven blijven doen:

  • Je hersenen kunnen paden die je lang niet hebt gebruikt weer activeren

Bijvoorbeeld autorijden verleer je vrijwel nooit helemaal. Als je lang niet hebt gereden ben je misschien even roestig maar na een tijdje oefenen zit je er weer lekker in.

  • Je hersenen kunnen paden weer opnieuw aanleggen

Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer iemand een beroerte heeft gehad en weer opnieuw moet leren lopen of praten.

  • Je hersenen kunnen afwijkende paden deactiveren

Dit zijn bijvoorbeeld de paden die zorgen voor posttraumatische stressstoornis (PTSS). Door middel van de behandelmethode EMDR wordt een nare herinnering anders opgeslagen in de hersenen, waarbij de emotionele lading die je erbij voelt als je eraan denkt afgezwakt wordt.

Hoe zorgen je hersenen voor geluk?

Doordat je hersenen dus flexibel zijn en kunnen veranderen, betekent dit dat je je hersenen kunt trainen, óók om gelukkiger te zijn.

Je hersenen kunnen over het algemeen niet goed onderscheid maken tussen echte ervaringen en fantasiegedachten. Daarom kun je helemaal blij worden als je fantaseert over je grootste droom, of helemaal down en negatief na een nare droom of als je piekert over doemscenario’s waar je bang voor bent.

De gedachten die je hebt bepalen hoe je je voelt. Dus je kunt je hersenen op die manier ook heel bewust gebruiken en trainen waar je op wilt focussen. Hoe meer je hersenen zich op positieve dingen kunnen focussen en hoe beter je angstige- of piekergedachten naar de achtergrond kunt brengen, hoe gelukkiger je je zal voelen.

Door anders te denken verander je de verbindingen in je hersenen waarmee je de banen versterkt die te maken hebben met het geluksgevoel.

Het bewijs van de kracht van je gedachten

De neurowetenschapper Richard Davidson heeft een aantal onderzoeken gedaan naar de effecten van mindfullness meditatie, voornamelijk een methode om je gedachten te leren focussen op het hier en nu. Een van de onderzoeken is uitgevoerd onder 3 groepen mensen: Boeddhistische monniken, mensen die nooit gemediteerd hadden en mensen die deelnamen aan een meditatiecursus van enkele weken. De groepen werden gevraagd om te focussen op positieve gedachten, medeleven en empathie, waarbij de hersenactiviteit via een hersenscan werden gevolgd.

Het onderzoek heeft aangetoond dat zelfs volwassenen met relatief weinig ervaring door een techniek kunnen aanleren die hen helpt om anders te denken en te concentreren op onder andere geluk. Op de hersenscans was te zien dat er meer activiteit was in het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor het oproepen van positieve emoties zoals geluk. Dus door anders te denken dan ervoor, veranderden de verbindingen in de hersenen!

De monniken, die veel meer hadden geoefend dan de andere groepen door zich dagelijks bezig te houden met meditatie, vertoonden nóg meer veranderingen in de hersenen!

Je manier van denken, je mindset, heeft dus alles te maken met hoe (on)gelukkig jij je voelt.
Hier kun je zelf invloed op uitoefenen door het te trainen, dus geen enkele reden om nog langer met dat ongelukkige gevoel te blijven zitten! Jouw leven, jouw keuze, wat ga jij eraan doen?

Welk cijfer geef jij jezelf voor je geluksgevoel?

Is er ruimte voor verbetering, en wat is hiervoor nodig?

Alle diensten van Reset Coaching zijn gericht op het trainen van je hersenen, grip krijgen op je gedachten. Dit kan in verschillende vormen, zelfstandig of met coaching.

Bekijk het aanbod van Reset Coaching als jij je geluksgevoel wilt vergroten!

https://reset-coaching.nl/aanbod-overzicht/

Meer artikelen

Energieniveau

Checklist energievreters!

Loop je vast, krijg je dingen niet voor elkaar, gebrek aan focus en rust in je hoofd, gestrest? Check eens of je één of meerdere

Lees meer »
Energieniveau

Ik ben gestrest en moe

Ben je ook helemaal ‘op’ als je je gestrest voelt? Moe, futloos en niet lekker in je vel? Stress en vermoeidheid zijn een negatieve spiraal

Lees meer »