Ik kan me voorstellen dat mindset voor jou een vaag begrip is, misschien klinkt het ook zweverig voor je. Iedereen roept ‘mindset’, lekkere trendy term die er overal ingegooid wordt. En jij? Je kunt er weinig mee, want wat betekent het nou? Je wilt gewoon een oplossing voor je probleem.

Misschien voel je je niet meer gelukkig met je werk, ervaar je veel werkdruk of vind je het moeilijk om je grenzen aan te geven richting collega’s.

Of word je onzeker als je scrolt op social media omdat je je bewust of onbewust toch met anderen gaat vergelijken, en geeft het je druk om dingen te ‘moeten’ doen.

Misschien heb je een druk gezinsleven en een baan, en vind je het lastig om alle ballen hoog te houden en voel je je gedurende de dag gespannen en gestrest omdat je vanalles op je to-do lijstje hebt staan waardoor je al helemaal niet aan jezelf toekomt.

Of loopt je relatie niet lekker en voel je je daarom rot, ben je bang om afgewezen te worden of heb je verlatingsangst.

Pieker je over dingen, je verleden of weet je niet wat je met je toekomst wilt en vind je keuzes maken moeilijk.

Of je hebt last van uitstelgedrag waardoor je moedeloos raakt omdat je je doel maar niet behaalt, en dan stop je er maar weer mee.

Dit zijn allemaal heel uiteenlopende voorbeelden, en wat hierin de gemeenschappelijke deler is, is jouw mindset. Jouw manier van denken, wát je precies denkt en hoe je met deze gedachten omgaat.
Je mindset zijn je gedachten en hoe je met je gedachten omgaat.

Alles begint met een gedachte, op basis van die gedachte krijg je een gevoel. Want een probleem is pas een probleem als jij het een probleem vindt, toch? Even simpel gezegd; door een bepaalde gedachte voel je je blij of verdrietig/boos. Dit gevoel bepaalt weer hoe jij je gedraagt en welke keuzes je maakt. Als je ergens positieve gedachten bij hebt dan voel je je opgewekt en positief, als je ergens negatieve gedachten bij hebt dan leidt dit tot bijv. boosheid of verdriet.

Het is belangrijk, als jij een van de bovenstaande situaties in je leven wilt veranderen, het helemaal af te pellen naar de basis, jouw mindset. Wat maakt dat je doet wat je doet, en waarom doe je niet wat je eigenlijk zou willen doen, etc.
Dit heeft te maken met hoe je bent opgegroeid, hoe je bent geprogrammeerd vanuit je opvoeding, de omgeving waarin je bent opgegroeid (school, sociaal netwerk), de overtuigingen en filters die je in je ontwikkeling hebt meegekregen en nu toepast in je leven.

Je zal gaan merken dat als je jouw mindset verbetert en versterkt, je je anders gaat voelen, je andere keuzes kan maken, anders tegen dingen aan gaat kijken waardoor andere inzichten krijg, meer mogelijkheden ziet of iets niet meer ervaart als een probleem.

Als je aan de slag gaat met je mindset dan ga je merken dat dit doorwerkt in alle verschillende levensgebieden. Je staat zelf veel steviger in je schoenen, voelt je zelfverzekerder en je vertrouwt op jezelf.

Je weet wat je belangrijk vindt in het leven en je durft ook de keuzes te maken die hierbij horen. Je kan beter je grenzen aangeven naar anderen, in je relatie maar ook op je werk en in vriendschappen. Je durft te zeggen wat je te zeggen hebt, en te doen wat jíj wilt doen.

Lekker je eigen pad bewandelen en leven naar je eigen regels, zoals jij dat het liefste doet. En wat anderen hiervan vinden? Dat mogen ze lekker bij zich houden, want daar trek jij je niks van aan. Heerlijk toch?? 😀

Dat is waarom ik me heb gespecialiseerd in mindset, daar ligt je kracht, jouw cirkel van invloed. Als je je mindset verandert, verandert eigenlijk alles om je heen met je mee.
Echt terug naar de basis, je mindset verbeteren en versterken en daarop verder te bouwen, zodat je langdurig resultaat bereikt. Je kunt ook geen huis bouwen op zand, je moet zorgen voor een stevige fundering, anders stort wat je hebt opgebouwd op een bepaalt moment weer in.

Dus de kwaliteit van je gedachten bepalen hoe jouw leven er nu uitziet. Het mooie daarvan is, wanneer je dat beseft, pak je de touwtjes in handen en zit jij aan het stuur. Dan pak je de regie over je leven en bepaal jij wat er gaat gebeuren.

En is dat zweverig? Nee, het komt voort uit de eerste, tweede en derde generatie gedragstherapieën welke veelvuldig worden gebruikt in de geestelijke gezondheidszorg, bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie. Hierbij wordt gekeken naar jouw gedachten en denkpatronen en welk gedrag hieruit voortvloeit.

Twijfel je om aan de slag te gaan met je mindset? Ik kan het je echt aanraden, het levert je altijd winst op!
Wil je meer lezen over hoe je je doelen kunt bereiken, lees dan ook deze blog! 

https://reset-coaching.nl/zo-lukt-het-wel-om-je-doelen-te-bereiken/